Friday, February 13, 2009

Keisri hull

„Keisri hull“ (esmatrükk 1978) on rahvusvaheliselt tuntuim Jaan Krossi romaan, jutustades 19. sajandi algupoole Vene tsaaririigi sisemistest pingetest peategelase, Võisiku mõisas elanud Timotheus von Bocki elu ja saatuse kaudu. Romaan põhineb Vene armees polkovnikuna teeninud ja ka 1812. aastal isamaasõjast osa võtnud Timotheus Eberhard von Bocki (1787–1836) kompromissitul võitlusel isevalitsusliku ja pärisorjusliku süsteemi vastu. Hoolimata lähedastest suhetest keiser Aleksander I-ga, keda samuti romaanis kujutatakse, kuulutati Bock tema ideede pärast hulluks ning teda hoiti mitu aastat vangis. Selles on nähtud ridadevahelist paralleeli ja kriitikat „Keisri hullu“ ilmumisaegsete olude suhtes 1970. aastate Nõukogude Liidus.

„Keisri hull“ on tõlgitud vähemalt 16 keelde (soome, ungari, norra, rootsi, taani, leedu, bulgaaria, slovaki, tšehhi, vene, hispaania, itaalia, portugali, prantsuse, hollandi ja inglise keelde), olles sellega üks maailma tuntumaid teoseid eesti kirjanduses üldse.

1980. aastal valmis Vene filmiklassikul Andrei Tarkovskil „Keisri hullu“ põhjal filmistsenaarium, mis aga kahjuks realiseerimisluba ei saanudki. Alates 2006. aastast on aga „Keisri hullu“ näha näiteks Ugala teatri mängukavas (lavastajad Peeter Tammearu ja Jaak Allik).

No comments: